Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dieta niższa 
o ten sam procent

11 kwietnia 2013 | Prawo i praktyka | Anna Abramowska

Od 1 marca krajową stawkę na wyżywienie podczas delegacji zmniejsza się o zapewnione posiłki. Proporcję odliczenia należy liczyć od pełnej stawki żywieniowej bez względu na czas trwania delegacji – twierdzi resort pracy

Od 1 marca 2013 r. obowiązuje nowe rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (DzU z 2013 r., poz. 167; dalej rozporządzenie delegacyjne). Zmienia ono dość istotnie zasady ustalania wysokości diet w podróżach krajowych.

Proporcjonalnie mniej

W nowym rozporządzeniu przyjęto, że posiłki zapewnione w trakcie wyjazdu służbowego na terenie Polski zmniejszają stawkę diety do wypłaty. Jeśli szef zafundował:

- śniadanie lub kolację – dieta jest niższa o 25 proc.,

- obiad – dietę obcina się o połowę.

Kwoty te sumują się do 100 proc. diety. Jeśli więc pracownik może zjeść wszystkie trzy posiłki, uważa się, że zapewniono mu całodzienne wyżywienie i nie ma prawa do diety.

W praktyce pojawiły się jednak wątpliwości,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9509

Wydanie: 9509

Spis treści

Życie Warszawy

Zamów abonament