Dieta niższa o ten sam procent
Od 1 marca krajową stawkę na wyżywienie podczas delegacji zmniejsza się o zapewnione posiłki. Proporcję odliczenia należy liczyć od pełnej stawki żywieniowej bez względu na czas trwania delegacji – twierdzi resort pracy
Od 1 marca 2013 r. obowiązuje nowe rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (DzU z 2013 r., poz. 167; dalej rozporządzenie delegacyjne). Zmienia ono dość istotnie zasady ustalania wysokości diet w podróżach krajowych.
Proporcjonalnie mniej
W nowym rozporządzeniu przyjęto, że posiłki zapewnione w trakcie wyjazdu służbowego na terenie Polski zmniejszają stawkę diety do wypłaty. Jeśli szef zafundował:
- śniadanie lub kolację – dieta jest niższa o 25 proc.,
- obiad – dietę obcina się o połowę.
Kwoty te sumują się do 100 proc. diety. Jeśli więc pracownik może zjeść wszystkie trzy posiłki, uważa się, że zapewniono mu całodzienne wyżywienie i nie ma prawa do diety.
W praktyce pojawiły się jednak wątpliwości,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta